06-526 89 565 info@vangrondtotmond.eu
Selecteer een pagina

Vers

Niets lekkerder dan vers gebakken brood. Zeker als je het vergelijkt met het brood van de supermarkt. Naast suiker bevat dat brood de meest bizarre en bijna niet uit te spreken inhoudsstoffen, waarvan je zeker weet dat het niets met voeding te maken heeft. Nu is vers bij de grootgrutter toch al een rekbaar begrip. Hoe vers is het brood als het na 5 dagen nog eetbaar is?

Gemaksfactor

Mindful eten. Mindful leven. Hoe prachtig klinkt dat! Toch willen we dat het eten binnen een uur op tafel staat, zonder enig voorbereiden. Herkenbaar? Voor mij wel. En dus ben ik blij met dit recept, die past in mijn weekplanning. Gezond eten vergt een nu eenmaal een bepaald levensritme en voorbereiding. Ik bak 4 broden tegelijk. Snijd ze na het afkoelen en vries ze in. Voor dit recept geldt: kort roeren of kneden en lang rijzen, minimaal 12 uur. Plan dus goed. Zelf maak ik het deeg in de avond rond 7 uur, zodat het brood de volgende ochtend gebakken kan worden.

Het recept

Nodig voor 1 bakblik:

  • 300 gr speltmeel
  • 450 gr speltbloem
  • 1 tl gist (=ongeveer 2 gr)
  • 1 el citroensap of appelazijn
  • ca 600cc koud water
  • 3 tl zout
  • beetje bloem en olie om bakblik in te vetten
  • sesamzaad

Meng meel en bloem. Maak een kuiltje voor de gist, een kuiltje voor het zout en een kuiltje voor het zuur. Doe dan het water erbij. Goed roeren met een houten pollepel. Het deegmengsel blijft vrij dun. Is het roeren je te zwaar? Gebruik dan de deeghaak van je broodmachine. Als alles goed gemend is, is het deeg klaar. Giet het deeg in een kom (ik gebruik zelf een porseleinen kom in plaats van plastic), dek het af met een theedoek en laat het 12 uur rijzen op kamer temperatuur. Vet een broodblik in en bestrooi het met bloem zodat het brood straks makkelijk loslaat. Giet het vervolgens over in het broodblik. Strooi er wat sesamzaad over. Dek het broodblik af met de theedoek en laat het nog 1 of 2 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Bak het brood 5 minuten op 250 graden en 55 minuten op 160 graden.

Opties:

Je kunt het deeg aanvullen met zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad en pompoenpitten.

Eet smakelijk!