06-526 89 565 info@vangrondtotmond.eu
Selecteer een pagina

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen waarbij het  immuunsysteem  overactief reageert met antistoffen. Bijvoorbeeld door:

  • Jeuk aan de neus, waardoor je veel niest
  • Een verstopte neus of juist een ‘loopneus’
  • Jeuk aan ogen of tranende of een branderig gevoel aan de ogen
  • Droge keel, waardoor je veel hoest

Wat kun je doen?

In mijn praktijk zie ik mensen die al een langere tijd last van hooikoorts hebben, dus het immuunsysteem is al voor een langere tijd overbelast.  Bij hooikoorts zie je dat het lichaam reageert met ontsteking van het neusslijmvlies en van het bindvlies van de ogen.  Daarbij opgeteld is medicatie vaak gericht op het verminderen van de symptomen en juist niet op het verbeteren van het immuunsysteem. Al met al wordt je er niet gezonder op!

Naast tips over een gezonde levensstijl, zet ik twee therapieën met succes in:

  • Baunscheidt-therapie
  • Mycotherapie

De bauscheidt-therapie

is een therapievorm, ontwikkeld door Carl Baunscheidt (1890). Met kleine naaldjes prik je in de huid. Daarmee worden bloed en lymfe gestimuleerd en wordt de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen verbeterd. De therapie versnelt de afvoer van afvalstoffen. Het algemene afweersysteem wordt gestimuleerd en verbeterd. Lees ervaringen van anderen: https://www.vangrondtotmond.eu/baunscheidt-therapie/

Mycotherapie

is de therapie met paddnestoelenextracten. Paddenstoelen worden al sinds mensenheugenis ingezet ter bevordering van onze gezondheid. Mycotherapie is binnen de gezondheidszorg, wereldwijd in opkomst en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Bij hooikoorts zet ik bijvoorbeeld Shiitake (Lentinula edodes) in. Shiitake bevat goed opneembaar lentinan en beta-glucaan welke de immuunrespons op allergenen herstellen.

 

Studie: Patiënten: Allergische patiënten met symptomen van hooikoorts (allergische rhinoconjunctivitis), waaronder loopneus, gezwollen en verstopte neus, niezen en jeukende, tranende ogen. Behandeling: Oraal lentinan gedurende 2 maanden. Resultaten: Lentinan stimuleerde specifieke immuuncellen (macrofagen) en de productie van cytokinen. Dit gaf een verschuiving van een allergische immuunreactie naar een meer normale respons (Th1/Th2-shift). Het orale opneembare lentinan verminderde de spontane toename van een allergische reactie, uitgelokt door pollen. Dit effect van lentinan kwam tot stand door een vermindering van de productie van antilichamen (IgE-productie) en was gecorreleerd aan de capaciteit van immuuncellen om zich te binden aan lentinan. Conclusie: Oraal opneembaar lentinan kan bijdragen aan de behandeling van seizoensgebonden pollenallergie, alsmede van niet-seizoensgebonden allergie. [10,11] Bron: Yamada J. Nippon Ganka Gakkai Zasshi. 2009 Nov;113(11):1082-7 Yamada J et al. J Allergy Clin Immunol. 2007 May;119(5):1119-26