06-526 89 565 info@vangrondtotmond.eu
Selecteer een pagina

Hoe kun je een burn-out voorkomen? Dit moet je doen of laten!

Een van de kenmerken van onze westerse beschaving is welvaart. We leven de droom van onze voorouders!  Leuk, maar dat welvaart ook een keerzijde heeft, wisten onze voorouders niet. Bijna iedereen (ook kinderen!) ervaart wel eens stress. Sterker nog, 1 op de 7 werkende Nederlanders heeft last van burn-out of burn-out gerelateerde klachten.

Wat doet stress met je lijf?

Stress vreet aan je gezondheid, je immuunsysteem. Acute stress zoals ergens van schrikken, is helemaal niet zo erg. Gezond juist, want het activeert ons fight-flight mechanisme. Waar wij in onze maatschappij meer last van hebben is chronische stress: een constante druk voelen om te presteren en het ‘goed’ te doen.

Met een relaxed-theetje kom je er echt niet!

Om effectief stress en klachten te lijf te gaan, moet je weten wat de oorzaak is.
De 4 oorzaken van hoge mate van stress:

  1. De snelheid waarmee wij leven. De maatschappij stelt hoge eisen en we worden overprikkeld door deadlines, lawaai en te weinig rustpunten in ons dagelijks bestaan
  2. We hebben een grote behoefte om succesvol te zijn. Ziekte en ongeluk past niet meer in ons bestaan.
  3. Hoge mate van individuele ontwikkeling. We hebben de mogelijkheid om ons te ontplooien, maar juist die extreem hoge mate van zelfontplooiing heeft tot gevolg dat we ons niet meer terug vinden in de verbinding met de ander. Juist die verbinding met de ander (en jezelf) is nodig voor geluk en welzijn.
  4. Toename van genees- verdovende of stimulerende middelen. In onze samenleving neemt het gebruik van antidepressiva, slaapmiddel  of pijnstillers enorm toe. Voor veel mensen is het een gewoonte om de dag te beginnen met koffie omdat ze anders niet ‘wakker worden’. Anderen sluiten de dag af met een wijntje om zo tot rust te komen. Niet slim, juist alcohol kan je s’ nachts wakker houden.   (bron: Farmanet)

Hoe verminder je stress?

  1. De rem erop! Doe af en toe even helemaal niets en plan rustmomenten in je week. Plan bijvoorbeeld met regelmaat een massage
  2. Durf ongelukkig te zijn. Ja, echt. We zijn zo gewent om geluk en gezondheid na te streven, dat we zijn vergeten dat ongeluk en ziekte gewoon een onderdeel zijn van ons menselijk bestaan. Durf jij je kwetsbaar op te stellen? Het is een feit, liefde verschijnt bij het kwetsbaar zijn
  3. Geef. In deze drukke maatschappij zijn we vooral bezig om persoonlijke ontwikkeling te ‘halen’. We zijn zo enorm bezig om ons individueel te ontwikkelen dat het ons afzondert van wie we in wezen zijn. De verbinding met de ander is een pre om de verbinding met jezelf te ervaren. Dat is nu eenmaal het mens-zijn. Je kunt dat doen door meer een afwachtende houding aan te nemen. Kijk wat er op je pad komt en vooral meer te geven. Wat heb jij voor de ander ‘in de aanbieding’?
  4. Onthouding. Het klinkt streng, maar schaarste doet je goed. Stop eens met eens met een slechte gewoonte. Bijvoorbeeld een maand geen alcohol, suiker of koffie. Probeer voor 20:00 uur je avondeten te nuttigen. Daarna eet en drink (alleen water) pas weer bij het ontbijt. Je geeft hiermee je lichaam de nodige rust.

 

Wil je een burn-out voorkomen of omzetten naar positieve gezondheid?

Neem nu contact op voor de trajecten voor stressreductie en verhoging van vitaliteit!. Wil je je nog meer verdiepen in stressreductie? Volg dan een van mijn trajecten. Niet standaard maar toegespitst op jou wensen en mogelijkheden.

Vergoeding is mogelijk via de aanvullende zorgverzekering of via je werkgever.